Jan 032010
 
 
"Onlangs is er een nieuwe website van ons online gegaan. De website heet Juridisch Kennisportaal. De url is www.juridischkennisportaal.nl. De website vormt een juridische kennisbank waarbij juridische informatie en documenten overzichtelijk zijn gerangschikt per rechtsgebied en onderwerp. De werking van de website is vergelijkbaar met die van wikipedia; de gebruikers van de website kunnen zelf hun kennis delen met andere juristen door informatie, juridische documenten, publicaties, jurisprudentie en wet- en regelgeving per onderwerp te plaatsen"  

Aldus de aanhef van een e-mailbericht dat ik ongevraagdzakelijke spam?— ontving. Ik heb het gevoel dat dit al eerder is geprobeerd. Dat was ejure.nl, een naar verluid zwaar gesubsidieerde initiatief dat inmiddels jammerlijk lijkt te zijn mislukt. Maar goed. Dat hoeft natuurlijk nog niet te beteken dat ook dit juridisch kennisportaal het niet gaat redden. Internet is a strange place.

Toch heb ik twijfels. De gebruikersvoorwaarden van het nieuwe kennisportaal zijn erg eenzijdig en bepaald onvriendelijk voor degenen die ervan gebruik gaan maken en ook voor degenen die er zelf inhoud aan zouden moeten gaan toevoegen — dat laatste is natuurlijk voor het slagen van dit kennisportaal nogal bepalend.

Neem bijvoorbeeld artikel 5.1, onder A, van deze gebruikersvoorwaarden:

het niet toegestaan om zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van Juridischkennisportaal op welk medium dan ook een gedeelte of gedeelten van de Website te verspreiden, met inbegrip van doch niet beperkt tot door Gebruikers Geplaatste Content (zoals hieronder gedefinieerd).

Dus als ik iets van mijzelf op deze website plaats zou ik daarmee, volgens deze voorwaarden, de controle daarover kwijtraken. Ik zou zonder toestemming (zelfs: schriftelijke toestemming) mijn eigen teksten niet verder mogen verspreiden, en evenmin anderen in staat mogen stellen dat te doen. Dat gaat wat ver. Waarom zou dit nieuwe juridisch kennisportaal (zoals wikipedia) niet gewoon zijn uitgegaan van een Creative Commons Licentie? Of, waarom zou de portal haar gebruikers willen verhinderen dat te doen?

 Creative Commons License

Er valt nog wel meer op en aan te merken op deze voorwaarden. Ik volsta maar met de vaststelling dat de opsteller(s?) ervan een heel eigen opvatting heeft (hebben) over essentiele begrippen als wilsovereenstemming en de totstandkoming van afdwingbare verbintenissen.  

Een en ander maakt dat ik vooralsnog niet mee doe met dit, op het eerste gezicht niet eens zo heel onsympathieke initiatief. 

 

  3 Responses to “Juridisch kennisportaal: waarom het zo niet gaat werken”

  1. In plaats van jure.nl bedoelde ik ejure.nl. Dit heb ik zo even gecorrigeerd.

  2. Overigens nog twee opmerkingen. Het Juridisch Kennisportaal ontvangt in ieder geval geen subsidies.
    Jure.nl vormt in feite een kopie van rechtspraak.nl waarbij de inhoud op een andere wijze wordt weergegeven. Het Juridisch Kennisportaal is een zeer uitgebreide kennisbank waar alle juridische informatie (en dus niet alleen jurisprudentie) zit opgeslagen. Bovendien wordt het kennisportaal gevoed met de praktische kennis van de gebruikers, de juridsiche professionals (de wikipedia-gedachte)!

  3. De geciteerde bepaling is meer bedoeld dat gebruikers van de website, met uitzondering van de plaatser van het document uiteraard, de content niet overnemen of plaatsen op een andere website. Het is niet onze bedoeling geweest om de gebruikersvoorwaarden zo te formuleren dat de plaatser de controle daarover over het geplaatste volledig zou kwijtraken. Wij zullen de gebruikersvoorwaarden op dit punt aanpassen en ook voor het overige herzien.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.