Jul 232009
 

Eerder op deze blog mopperde ik over het beleid van telecomtoezichthouder OPTA om zijn besluiten alleen te publiceren als pdf met kopieerbeperkingen. In het Tijdschrift voor Internetrecht schreef ik daarover een redactioneel. De toezichthouder heeft dat kennelijk gelezen, want deed mij kort daarna de de toezegging deed dat men dit zou aanpassen.

In onderstaand, recent gepubliceerd persbericht bevestigt OPTA dit. Dat is mooi. Helaas blijft het vooralsnog bij toezeggingen. Toen ik zo even keek op de website bleken veel (heel veel) documenten nog steeds te zijn ‘beveiligd’ tegen kopieren, en soms ook tegen doorzoeken. 

‘t Zal wel de vakantieperiode zijn.

OPTA past beveiligingsniveau online-documenten aan wensen gebruikers aan

Om goed haar werk te kunnen doen publiceert OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, jaarlijks zo’n 400 documenten op haar site. Per maand heeft www.opta.nl gemiddeld 18.000 unieke bezoekers die besluiten, consultatiedocumenten, marktcijfers, beleidsregels of andere informatie downloaden. Hiermee wil OPTA belanghebbenden zo goed mogelijk betrekken bij haar toezicht. 

Als communicatietoezichthouder stelt OPTA hoge eisen aan de beveiliging van haar digitale documenten. Zo beschikt OPTA sinds eind 2008 over een verklaring dat zij voldoet aan het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst (VIR). Uit feedback van bezoekers is echter gebleken dat de strenge beveiliging ten koste gaat van het gebruikersgemak van de te downloaden documenten. Daarom heeft OPTA voor een ander beveiligingsniveau gekozen waarbij online documenten die vanaf nu gepubliceerd worden, doorzoekbaar zijn en teksten daaruit makkelijker gekopieerd kunnen worden. Hiermee voldoet OPTA nog steeds aan de eisen van het VIR. 

OPTA werkt continu aan het verbeteren van haar informatievoorziening. Tips en opmerkingen over OPTA’s website zijn welkom bij de webmaster .

  One Response to “‘OPTA past beveiligingsniveau online-documenten aan wensen gebruikers aan’”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.