This is my presentation about Privacy and Data Protection in Europe. It’s about Directive 95/46/EC (data protection) and about Directive 2002/58/EC (spam). What else?
Een interessante uitspraak betrof die van het Hof Den Haag in een strafzaak. ‘t Ging onder andere over het verzamelen van een IP-adres, maar daar zegt het hof eigenlijk niet veel over. Jammer, want daar is nog wel discussie over. Wel interessant is hoe het hof toetst aan artikel 8 EVRM. Die toets is nogal kort door de bocht. Om niet te zeggen onjuist. Het nootje daarover schreef ik met kantoorgenoot Jolien Schukking.
Een nootje over een al wat oudere brief van het CBP (geen uitspraak dus) over geheime nummers, ook weer geschreven ten behoeve van de rechtspraakbundel die het CBP volgend jaar wil uitgeven.
In dezelfde WBP rechtspraakbundel (zie ook dit eerder op deze blog gepubliceerd bericht) mocht ik ook nog een nootje over het welbekende Lindqvist-arrest van het EHvJ (6 november 2003, zaak C101/01) opnemen. De tekst komt grotendeels overeen met het verhaal dat ik eerder schreef voor het te vroeg be-eindigde tijdschrift JAVI.
Voor de WBP rechtspraakbundel, waarover ik eerder berichtte, schreef ik ook een verhaal over passagiersgegevens, d.w.z. over het arrest van het Europees Hof van Justitie van 30 mei 2007 (zaken C317/04 EN C318/04). ‘t Betreft deels een voorstudie van het verhaal dat met Paul d’ Hert schreef voor het NJB. Omdat de redactie van de WBP-rechtspraakbundel nog moet kijken naar mijn tekst, past ook hier een voorbehoud.
Bij dezen, wat laat maar dan toch, de powerpoint-plaatjes die ik gebruikte ter illustratie van mijn bijdragen aan de Leidse Juridische PAO-cursus over de Wbp en andere privacywetgeving: