Jun 012006
 

Het was al aangekondigd op de elaw-website : eLaw@Leiden gaat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC), de eerste fase uitvoeren van het evaluatie-onderzoek naar de Wet bescherming persoonsgegevens. Het gaat om het inventariseren van knelpunten die deze wet in de praktijk oplevert. 

De evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens (hierna Wbp) zal in twee fasen verlopen. De eerste fase is bedoeld om inzicht te krijgen in de belangrijkste evaluatiepunten van de Wbp voor het empirisch georiënteerde vervolgonderzoek. Oorspronkelijk doel van de Wbp was generieke regelgeving te introduceren die de verwerking van persoonsgegevens met voldoende waarborgen zou omgeven. Daartoe dienen diverse open normen met betrekking tot die verwerking, onder meer op het terrein van zorgvuldigheid, proportionaliteit en subsidiariteit.

In het onderzoek wil eLaw@Leiden antwoord te krijgen op de volgende onderzoeksvragen: Wat zijn de achtergronden en doelstellingen van de Wbp?, Langs welke lijnen is door de wetgever beoogd de doelstelling(en) van de wet te bereiken (beleidstheorie)?, en: Welke knelpunten worden in de jurisprudentie en literatuur gesignaleerd bij toepassing van de wet en welke oplossingsrichtingen worden gesuggereerd?

eLaw@Leiden werkt in dit onderzoek samen met de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Universiteit Leiden en met Duthler Associates.

Meer informatie over het onderzoek is bij mij te verkrijgen en vanzelfsprekend ook bij Laurens Mommers, onderzoekscoördinator van eLaw@Leiden.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.