Jun 212012
 
Op 1 oktober 2009 trad de wet in werking waarmee telemarketing vergaand en gedetailleerd wordt gereguleerd. Een van de belangrijkste onderdelen daaruit betreft het bel-me-niet-register. In het register kunnen abonnees zich voor onbepaalde tijd inschrijven als ze niet meer ongevraagd willen worden gebeld door bedrijven met aanbiedingen of door goede doelen met een verzoek om donaties. Andere onderdelen uit deze wetgeving betreffen de plicht van het aanbieden tot het recht van verzet (‘opt-out’) en het opschonen van belbestanden (‘ontdubbelen’) aan de hand van het register.
 
Inmiddels is, bijna drie jaar na de invoering ervan, gebleken dat de nieuwe telemarketingregels aanleiding geven tot uiteenlopende, vaak erg lastig in de praktijk te beantwoorden vragen. Met Myrthe van Hooidonk, student-assistent bij eLaw@Leiden, centrum voor recht in de informatiemaatschappij, inventariseerde ik welke van deze vragen inmiddels in de sanctiebesluiten van OPTA aan de orde zijn gesteld en op welke antwoorden de toezichthouder is gekomen.  
Jun 162012
 
Op 25 januari 2012 publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor een algemene verordening gegevensbescherming. Deze verordening moet op termijn de privacyrichtlijn 95/46/EG en de Wet bescherming persoonsgegevens gaan vervangen. Voor het instrument van de verordening is gekozen omdat de Commissie veronderstelt dat daarmee de fragmentatie van privacynormen in verschillende lidstaten kan worden verminderd. Een van de meest in het oog springende onderdelen van de voorgestelde verordening betreft het recht om te worden vergeten. In deze bijdrage een bespreking van wat dit vergeetrecht omvat.