Aug 032006
 

Vandaag had ik het genoegen om met mijn Leidse collega Tempelman, die behalve universitair docent ook advocaat in dienstbetrekking is bij KPN, voor de kort geding rechter te Den Haag in discussie te gaan over de voorwaarden waaronder nummerbehoud mogelijk moet zijn. KPN vindt dat eindgebruikers altijd schriftelijk moeten bevestigen dat ze hun nummer willen behouden. Ik heb namens mijn clienten aangevoerd dat dat tegenwoordig ook wel op klantvriendelijkere manieren kan.

Een op hoofdlijnen niet onwaar, wel wat slordig, anp-bericht van de zitting stond onder andere op de website van de Telegraaf. Voor wie de grootste slordigheden uit dit verslagje wil halen een paar aanwijzingen: de procedure ging niet over het afsluiten van telefoonabonnementen, maar over nummerbehoud. Verder moet, waar in het anp-bericht ‘e-mail’ wordt gezegd, worden gelezen ‘via internet of telefonisch’, dus via een web-procedure of via een call center. Die nuances gingen verloren. De meeste citaten zijn wel min of meer juist.


‘KPN wil weer terug naar trekschuit’

ANP do 3 aug 2006, 16:19

DEN HAAG – In het huidige tijdperk zou een e-mailtje voldoende moeten zijn om een telefonieabonnement bij KPN op te zeggen, vinden Versatel, Tele2, Orange, Tiscali en BBned. Niet volgens de voormalige monopolist zelf, die donderdag bij de rechtbank in Den Haag in een kort geding eiste dat zijn concurrenten schriftelijke toestemming vragen voor een overstap.

Volgens KPN schenden de gedaagde partijen een overeenkomst uit 1999, waarin de telecomsector afsprak om altijd een schriftelijke machtiging van een nieuwe klant te overleggen. Deze afspraak maakte onderdeel uit van een procedure die het consumenten moest vergemakkelijken om hun eigen telefoonnummer mee te nemen bij een overstap naar een andere aanbieder.

Bovendien, zo betoogde het concern, waarborgt een schriftelijke toestemming dat consumenten zich niet telefonisch of via internet „al te lichtvaardig" laten verleiden tot stappen die ze niet willen zetten. Bij het telecombedrijf komen geregeld klachten binnen van klanten die zeggen dat hun abonnement ongevraagd is opgezegd. „Een schriftelijke machtiging is niet drempelverhogend, maar beschermt de consument juist", stelde advocaat Jaap Tempelman.

De belangen waren groot in het kort geding. Telecombedrijven zijn momenteel in een hevig gevecht verwikkeld om nieuwe klanten. Volgens KPN komen er per maand soms wel 100.000 verzoeken binnen om over te stappen naar een andere aanbieder. De advocaat van Versatel, Tele2, Orange, Tiscali en BBned schatte dit aantal op ongeveer 50.000 tot 60.000.

De vijf bedrijven besloten eerder dit jaar zich niet meer te houden aan de afspraken uit 1999. Volgens hun advocaat Gerrit-Jan Zwenne wordt al geruime tijd gesproken over toestemming via telefoon of e-mail, maar heeft KPN op het laatste moment besloten hier niet mee in te stemmen. Hier is sprake van een „opzichtige poging" van KPN om te voorkomen dat nog meer klanten weglopen, zei hij. De raadsman wees daarbij op cijfers van het bedrijf eerder deze week, waaruit bleek dat in het tweede kwartaal 253.000 KPN-verbindingen voor vaste telefonie zijn afgesloten.

„KPN wil bij wijze van spreken bij een reis van Haarlem naar Leiden weer gebruikmaken van de trekschuit", zei Zwenne over de onwil van het bedrijf om nieuwe communicatiemiddelen te accepteren. Volgens hem zijn de omstandigheden „fundamenteel veranderd". Veel meer bedrijven bieden tegenwoordig telefonie aan, terwijl de nieuwe telecommunicatiewet uit 2004 ook ruimte biedt om e-mails te accepteren als bewijs dat klanten willen overstappen met behoud van hun eigen nummer. Telecomtoezichthouder Opta steunt deze visie, al moet KPN hierin nog wel worden gehoord.

KPN-advocaat Tempelman verklaarde dat de mening van de Opta er niet toe doet omdat het hier gaat om schending van een privaat-rechtelijke overeenkomst. De voorzieningenrechter doet op 15 augustus uitspraak.

bron: anp 


Sorry, the comment form is closed at this time.