OV-bedrijven blijken — niet onverwacht — de introductie van de OV-chip aan te grijpen om op grote schaal reisgegevens te gaan verzamelen, in veel gevallen zonder dat daarvoor enige noodzaak is.
Eerder had ik daarover al met Vincent Dekker, journalist bij Trouw, een handhavingsverzoek ingediend bij het het College Bescherming Persoonsgegevens. Indertijd vond de privacytoezichthouder het niet nodig daartegen op te treden, enwel omdat Vincent er op dat moment nog voor zou kunnen kiezen om een papieren kaartje te kopen en zo alsnog anoniem te reizen. Een beetje laf misschien, maar helaas weinig aan te doen. Hebben wij toen vastgesteld.
Inmiddels is de situatie veranderd. De Studenten OV-chip is ingevoerd en dat betekent dat in elk geval studenten geen (echte) keuze meer hebben om anoniem te reizen. Dat was voldoende reden om met enkele studenten weer een handhavingsverzoek in te dienen bij het onze nationale privacywaakhond. In verschillende media, waaronder Spits en uiteraard Webwereld, werd daarover al bericht.
Inmiddels heeft het CBP laten weten de handschoen op te pakken. Er wordt een onderzoek ingesteld.